Coffee Lovers

Spoznajte espresso: Na koľko spôsobov sa dá pripraviť?

Espresso v salke na stole

Vedeli ste, že pojmom espresso sa označuje aj samotný spôsob prípravy kávy, nielen jej druh? Možno si ho aj každý deň objednávate a zaregistrovali ste, že korene má v Taliansku. Ale viete, z koľkých gramov kávy sa pripravuje, koľko má mať mililitrov a aké druhy existujú? Čo to napríklad je espresso macchiato?

 

Ostaňte bez obáv. Všetko, čo ste kedy chceli o tomto nápoji vedieť, sa dozviete v našom texte.

 

Espresso z Talianska do celého sveta

 

Poďme si stručne povedať niečo o histórii tohto druhu kávy.

 

Ako sme uviedli už na začiatku, korene má v Taliansku, konkrétne v Turíne, koncom devätnásteho storočia. Za jeho vynálezom stojí Angelo Moriondo, ktorý zostrojil prvý prístroj na jeho prípravu. Ináč povedané, kávovar na espresso. Zaujímavosťou je, že proces prípravy sa ani za stovky rokov radikálne nezmenil. To, čo pili Taliani vtedy, si v takmer nezmenenej podobe zvykneme dopriať aj my dnes.

 

Dodnes je espresso mimoriadne populárnym nápojom nielen vo svojom rodnom Taliansku, ale aj vo zvyšku Európy či sveta. Avšak paradoxom je, že domáci si ho neobjednávajú výrazom espresso, ale jednoduchým zvolaním: caffé! 

 

Keď už sme pri tých názvoch, možno ste sa stretli s označeniami ako expresso, presso či dokonca pressíčko. Vedzte, že všetky tieto sú nesprávne. Vždy to bolo a vždy to bude jednoduché espresso. 

 

Ako správne pripraviť espresso?

 

Samotný postup je pomerne špecifický a má svoje zaužívané pravidlá. Ak chcete pripraviť poctivé espresso, je nevyhnutné ho dodržiavať

 

Začnime gramážou kávy: jedna dávka espressa si vyžaduje 7 gramov kvalitnej zrnkovej kávy. Môžete sa však stretnúť aj s miernymi odchýlkami od tejto hodnoty 6 a pol až po 8-9 gramov. Hotová káva by mala mať 30 mililitrov. Platí, že výsledný nápoj môže byť o čosi väčší, ale nemal by byť menší. 

 

Kavovar pripravuje espresso

 

Čo sa týka obsahu kofeínu espresso, resp. jedna jeho dávka (šálka) obsahuje približne 63 miligramov. Samozrejme, táto hodnota je pomerne kolísavá v závislosti od preferencií a druhu použitej kávy sa môže líšiť.

 

Na prípravu správnej dávky espresa potrebujete presne odmerané množstvo zrnkovej kávy. Tá by mala byť jemne pomletá, viac ako kuchynská soľ, ale o čosi hrubšie ako múka. Množstvo by ste mali mať odmerané tak, aby príprava správneho množstva 30 mililitrov espressa zabrala 25 až 30 sekúnd. 

 

Aké druhy espressa existujú?

Možno ste zachytili, že existujú rôzne druhý espressa. Poďme si o nich povedať čosi viac:

 

espresso tonic – ako už názov, napovedá ide o mix kávy a osviežujúceho toniku. Populárny je predovšetkým v teplých letných mesiacoch. Káva sa s tonikom mieša v pomere jedna ku trom a chýbať nesmú kocky ľadu.

 

espresso lungo – je klasický espresso nápoj, avšak s dvojnásobným množstvom vody. Namiesto 30 mililitrov tak má 60 mililitrov. Je určený milovníkom kávy, ktorí si ju chcú vychutnávať o čosi dlhšie

 

Pohare s kavou

 

espresso doppio – je, podobne ako lungo, o čosi väčšie, avšak pripravené aj z dvojnásobného množstva pomletej kávy. K jeho príprave potrebujete 14 gramov kávy a výsledkom je 60-mililitrový nápoj.

 

espresso macchiato – kombinácia kávy, ktorá má na vrchu trochu mlieka. To môže byť ale nemusí byť napenené. Ľudia si často tento nápoj mýlia s tzv. latté

 

espresso martini – drink určený pre odvážnych. Predstavuje kombináciu kávy, vodky a kávového likéru. V niektorých variantoch sa pridáva ešte aj sladký sirup.

 

espresso con panna – určené pre naozaj mlsné jazýčky. Nejde pritom o nič iné, ako dávku kávy so šľahačkou na vrchu.

 

Pevne veríme že po dočítaní už máte napríklad jasné v tom koľko gramov kávy na espresso vlastne potrebujete a ako ho správne pripraviť. Orientujete sa v jeho rôznych druhoch a už viete, ktorý si doprajete nabudúce. Tak čo to bude?