Coffee Lovers

Na prípravu kávy je dôležitá aj správna tvrdosť vody

Tvrdost vody na pripravu kavy

Nie len kvalita zrna, ale aj kvalita použitej vody vplýva na výslednú chuť kávy. Viete, aké parametre musí spĺňať, aby bol váš obľúbený nápoj v poriadku a na úrovni? Samozrejme, nežiadame vás teraz, aby ste si išli robiť chemický rozbor vody z vodovodu, ale minimálne vedieť, aké má mať parametre, sa vždy zíde.

 

Tvrdosť vody a pH – chemická dvojica pre kvalitnú kávu

 

V prvom rade by voda, ktorú používate, nemala mať žiadny zápach, zafarbenie a viditeľné znečistenie. Možno by ste sa čudovali, akú vodu niektorí ľudia používajú pri príprave kávy. Na úvod vám teraz stačí jednoduchý čuchový a zrakový test. Voda ním prešla? Super, ideme ďalej.

 

Ďalšími dvoma faktormi, v podstate tými hlavnými, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť kávy, sú tvrdosť a pH vody.

 

Tvrdosť vody

 

Tvrdosť vody je, v jednoduchosti, súčet obsahu vápnika a horčíka v nej. Čím vyšší, tým tvrdšia je voda, naopak, čím má voda minerálov menej, tým je mäkšia. Ako takmer pri všetkom, aj v tomto ohľade je najlepšia zlatá stredná cesta. Pri príprave kávy by ste teda mali používať vodu, ktorá nie je ani príliš tvrdá, ani príliš mäkká. 

 

Tvrdá voda totiž spôsobuje horkosť, zatiaľčo mäkká pridáva na kyslosti. Správna hodnota tvrdosti vody je dôležitá aj k predĺženiu životnosti kávovaru. Príliš tvrdá voda totiž spôsobuje koróziu a hromadenie vodného kameňa.

 

Optimálna hodnota tvrdosti vody je 68 mg častíc, respektíve minerálov na liter tekutiny. Spodná hranica tolerancie je plus-mínus 20 miligramov, horná 85 miligramov na liter.

 

pH vody

 

Možno si ešte pamätáte zo strednej školy, že pH je mierou kyslosti alebo zásaditosti vodného roztoku. Roztoky s pH nižšou než je 7 sú kyslé, tie s hodnotou vyššou než osem sú zasa zásadité. Pitná voda musí mať pH v hodnote medzi 6,5 až 8. Prečo je to dôležité pre kávu?

 

Pretože príliš vysoké, respektíve príliš nízke pH, indikuje prítomnosť chemikálií vo vode. Tie môžu byť zásadité alebo kyslé, no oboje dokážu ovplyvniť, respektíve až skresliť pôvodnú chuť kávy.

 

Aj tu platí zásada zlatej strednej cesty. Keďže voda, ktorú používať na prípravu kávy, by mala byť bez problémov pitná, tak jej pH musí oscilovať okolo hodnoty 7.

 

Ako dosiahnuť správnu tvrdosť a pH vody?

 

Ak si nie ste istí kvalitou vody, ktorú máte v domácností a nechcete si platiť chemický rozbor (verte nám, rozumieme vám) tak potom spoľahlivým spôsobom, ako zabezpečiť jej vhodnosť na prípravu kávy, je použitie filtrov.

 

Zrejme najrozšírenejším spôsobom je použitie filtračnej kanvice. Tá má v sebe zabudovanú takzvaný filtračný patrón, ktorá vodu čistí od rôznych nežiadúcich obsahov, napríklad nadbytku minerálov, usadenín z potrubia, olova či rôznych iných nečistôt, ktoré ovplyvňujú jej chuť a vzhľad.

 

Filtračný patrón nájdete aj zvlášť, nemusí byť priamo vo filtračnej kanvici. Viete ho namontovať priamo do vodovodného kohútika.

 

V neposlednom rade môžete siahnuť po balenej dojčenskej vode. Tá prešla základným chemickým rozborom a keďže je vhodná aj pre najmenších, nemusíte sa obávať prílišnej tvrdosti, kyslosti či zásaditosti. Táto voda je teda vhodná aj na prípravu kávy.