Coffee Lovers

Káva bez kofeínu – je to naozaj káva?

bezkofeinova kava

Rannú kávu si mnoho z nás dopraje práve kvôli účinkom kofeínu. Nabudenie, rýchla dávka fyzickej a mentálnej energie. Ideálny vstup do nového dňa. V tomto ohľade ťahá bezkofeínová káva za kratší koniec. Aj napriek tomu má svojich fanúšikov, ktorí si ju vychutnávaju ako alternatívu ku klasickej šálke ranného životabudiča. Je to však naozaj stále káva?

 

Ako sa vyrába bezkofeínová káva?

 

Pristavme sa na úvod ešte pri tom, ako sa káva bez kofeínu vyrába. Vo všeobecnosti tento proces zahŕňa na samom začiatku namáčanie zelených (nepražených) kávových zŕn. Robí sa tak preto, aby sa kofeín v ich vnútri stal rozpustným. Na jeho samotné odstránenie však existuje viacero spôsobov.

Najbežnejšie metódy dekofeinácie využívajú chemické rozpúšťadlá, zvyčajne etylacetát alebo metylénchlorid. Pri takzvanej priamej metóde sa kávové zrná naparia a potom sa opakovane premývajú chemikáliou. To vyvolá vyplavovanie kofeínu. Tieto zrná sú potom dôkladne očistené a pražené, po chemických rozpúšťadlách v nich neostávajú stopy.

Ďalšia metóda, nazývaná švajčiarska, je založená na filtrácii vody a uhlíka. Kávové zrná sa pri nej najprv ponoria do horúcej vody, aby sa z nich pomaly vylučovali kofeín a aromatické zložky. Výsledný „extrakt zo zelenej kávy“, ako sa zvykne označovať, prechádza cez uhlíkový filter. Ten je nastavený tak, aby zachytil iba veľké molekuly kofeínu. Očistený extrakt je potom použitý na umytie a filtráciu ďalšej dávky zŕn.  Kofeín sa tak odstraňuje zo zŕn bez použitia chemických činidiel. Káva si zachováva väčšinu chuťových zložiek.

Okrem toho je využívaná ešte aj metóda, pri ktorej oxid uhličitý (CO2) zahriaty na vysokú teplotu vyextrahuje kofeín priamo zo zrna. Aj tento proces zachováva chuťovú autentickosť kávy.

 

Káva bez účinkov kofeínu – stále káva?

Nuž a práve chuť, vôňa a niektoré ďalšie vlastnosti sú dôvodom, prečo označujeme bezkofeínovú kávu kávou. Ani s tou časťou “bezkofeínová” to však nie je také jednoznačné. Aj tento druh nápoja totiž obsahuje kofeín. Akurát v oveľa menšom množstve v porovnaní s bežnou kávou, pri dekofeinácii sa ho stratí približne 97%. Káva bez kofeínu stále obsahuje veľa z antioxidantov (presnejšie to závisí od metódy, ktorá bola použitá pri dekofeinácii), ktoré má jej bežný variant. Týka sa to aj aromatických a chuťových zložiek. Ide o perfektnú alternatívu pre ľudí, ktorí sú citliví na kofeín. Tí si môžu tento nápoj vychutnať bez obáv z nepríjemných vedľajších účinkov. Za všetky spomeňme napríklad tráviace problémy, či úzkosti a poruchy sústredenia.

 

Chcete si vychutnať kávu, ale bez účinkov kofeínu? Žiaden problém. Dnes už bez problémov nájdete bezkofeínovú kávu aj v miestnych potravinách. Chcete niečo lepšie? Ponorte sa do ponuky nášho e-shopu, v ktorom nájdete aj potešenia pre milovníkov bezkofeínovej kávy.