Coffee Lovers

Výberová káva – ako určiť kvalitu kávy?

Kvalita kavy ako ju rozpoznat

Čo hľadať v kvalitnej zrnkovej káve? Ako si vybrať tú najlepšiu pre vás? Áno, do určitej miery ide o vec vkusu, aj napriek tomu existujú kritériá, ktoré oddeľujú kvalitnú kávu od zvyšku. Dnes si opíšeme, ktoré to sú.

 

Budeme sa baviť o zrnkovej káve, nakoľko tá v sebe ukrýva najväčší aromatický a chuťový potenciál. Na chvíľu zabudnime na to, že existujú rôzne instantné, popradské, kapsulové a ďalšie varianty.

 

Kvalitná zrnková káva je poznať už zo zrna

 

Zrná kvalitnej kávy majú silnú, príjemnú a predovšetkým čerstvú vôňu. Nebadať na nej žiadnu zatuchnutosť, odstatosť ani zvetranie. Vonia, akoby bola len nedávno upražená.  Káva totiž podlieha oxidácii. Molekuly vzduchu začínajú pôsobiť na zrno hneď po upražení (a o dve úrovne intenzívnejšie po zomletí) a menia jeho chuťové a vonné vlastnosti. Oleje v káve časom vyprchajú a jej aróma slabne. Tento proces je však pri menej kvalitných odrodách rýchlejší.

Na rozpoznanie kvalitného zrna môžete použiť aj hmat. Na dotyk nesmie byť príliš mastné, ale ani suché. Zrno nemá byť tvrdé ako kamienok, zároveň by sa nemalo drviť medzi prstami.  V neposlednom rade viete kvalitu kávy, resp. zŕn, aj spozorovať. To, ako zrnká vyzerajú, do značnej miery závisí od toho, kde boli vypestované. Do hry vstupuje aj spôsob praženia, jeho teplota a trvanie. Je dôležité poznamenať, že svetlejšie pražené zrná vyzerajú ináč, ako tmavšie, ale  vizuálne vlastnosti kvalitnej výberovej kávy zostávajú rovnaké.

 

Zrnkova kava a pomleta kava

 

Hľadajte celé, nepoškodené zrná. Nemali by byť nalomené, prasknuté alebo rozbité na kúsky. Jedno alebo dve poškodené zrnká vo vrecku nie sú zlé. Ak je však poškodená viac ako ¼ vrecka, vyberte si iné. Dlhší čas praženia vyháňa na povrch zrna viac olejov, takže tmavšie pražené zrná majú mierne mastný vzhľad. Svetlejšie pražené zasa vyzerajú o čosi suchšie, ale nemali by vzbudzovať konzistenciu prášku.

Kávové zrno nesmie byť fľakaté, neprirodzene zafarbené a, samozrejme, napadnuté plesňou.

 

Dôležité je tiež balenie kávy 

 

Balenie, v ktorom si kúpite zrnká, by malo mať jednosmerný ventil a vzduchotesný uzáver. Tieto prvky slúžia na to, aby sa dovnútra nedostal kyslík a káva zbytočne neoxidovala.  Farba obalu alebo štýl písma, to nie sú faktory, na ktoré by ste pri výbere mali dbať.  Vyhnite sa vizuálne atraktívnym plechovkám a iným pevným nádobám. Keď z týchto obalov vysypávate zrno, do vnútra sa dostáva množstvo vzduchu, ktoré spôsobí, že káva časom zatuchne a stratí svoje chuťové a aromatické vlastnosti.

Najlepšie sú vzduchotesné vrecká. Udržiavajú správne podmienky nevyhnutné k tomu, aby vaša výberová káva zostala čerstvá. Znakom kvality balenia je malý jednosmerný vzduchový ventil.

 

 

Kvalitna kava ako ju rozpoznat

 

Chuťový test je na nezaplatenie

 

Môžete mať trénovaný zrak, hmat aj čuch, ale klasický chuťový test nič nenahradí. Všetky zmysly sa totiž dajú oklamať, ale preferencie jazyka azda najťažšie. Najlepšie teda kvalitu kávy spoznáte na čerstvo pripravenej šálke. Pozor! Kávu vždy testujte “čiernu”, teda bez prídavku mlieka, cukru, či iných látok, ktoré môžu ovplyvniť chuť. Iba v autentickej šálke spoznáte pravú tvár odrody. Chuťový profil kávy je výrazne ovplyvnený časom a metódou praženia. Významnú úlohu tu zohráva, samozrejme, aj čerstvosť.

Stará, zatuchnutá káva má nevýraznú, mdlú a slabú chuť. Naopak, čerstvá káva sa nemení od prvej kvapky až po posledný dúšok. V závislosti od preferovaného praženia ju môžete hodnotiť podľa horkosti, sladkosti, acidity a ďalších tónov.

Mnoho kvalitných káv má pestrý chuťový profil. Môžete v ňom nájsť tóny čokolády, orechov, ovocia, karamelu a podobne. A pestovateľ uvádza, že v jeho odrode cítiť jemnú paletu citrusov, tak v kvalitnej káve ich naozaj rozlíšite. Ak teda, samozrejme, máte v poriadku chuťové poháriky.

 

Chcete ochutnať naozaj kvalitnú výberovú kávu? Máte radi poriadnu horkosť? Prípadne preferujete sladšie tóny? Potrebujete pri výbere poradiť? Neváhajte nás kontaktovať a my vám odporúčime to najlepšie chuťové a aromatické riešenie pre vás.