Coffee Lovers

Kávičkové destinácie: Taliansko, Kostarika, Japonsko (2. diel)

Pokračujeme v našom kofeínovom itinerári. Predstavujeme vám ďalšie tri destinácie, ktoré by ste ako milovník kávy vo svojom živote určite mali navštíviť, ak ste zmeškali prvú časť, určite si ju doštudujte 🙂 . Začneme slnečným Talianskom, kde sa zrodilo espresso. Potom si to namierime do Karibiku, kde malá Kostarika žije svoj veľký kávový sen. Nakoniec pomerne netradične navštívime Japonsko, kde sa kultúra pitia kávy stáva súčasťou DNA národa.

 

Taliansko – domovina espressa

 

Spojenie Talianska a kávy snáď nie je potrebné obšírnejšie vysvetľovať. Náš obľúbený nápoj má v tejto krajine dlhodobú tradíciu. Benátky boli dokonca jedným z prvých európskych prístavov, ktoré začali dovážať kávu. A tradícia tu pretrváva dodnes.

Hovorí sa, že kto neochutnal pravé talianske espresso z miestnej kaviarne, tak kávu ešte v skutočnosti nepil. Taliani často ohŕňajú nosom nad “nudnou čiernou tekutinou”, ktorú inde nazývajú espresso. Zabudnite na rýchlo pripravené kávy z veľkých sietí, či po tradičnom obede v slovenskej reštaurácii. Talianska káva, konkrétne espresso má lahodnú chuť, charakteristickú krému a ostáva na jazyku (a v srdci) ešte nejaký ten čas po dopití. Zážitok z jeho pitia sa ťažko opisuje, to jednoducho treba vyskúšať.

Zaujímavosťou, ktorú si možno všimnete počas dovolenky v Taliansku je tiež používanie takzvaných moka kávovarov. Aj napriek tomu, že ide o domovinu espressa, aj takýto, povedzme tradičnejší, spôsob prípravy kávy tu má svoje miesto. Nečudo, aj moka kávovar pochádza z Talianska. A tiež má svoj prísne dodržiavaný postup. Miestni používajú výhradne mletú kávu, špeciálne určenú pre moka kávovary a voda v nich musí byť filtrovaná. Výsledkom je tak “domáca” talianska káva, akú inde nedostanete.

 

Kostarika – malý gigant z Latinskej Ameriky

 

Kostarika je pomerne nenápadná krajina v Latinskej Amerike, počtom obyvateľov ešte o čosi menšia než Slovensko. A pritom sa podieľa na svetovej produkcii kávy vyše jedným percentom. V rebríčku top exportérov tejto plodiny sa pohybuje mierne za 10. miestom a predčila oveľa väčšie krajiny. Väčšina odrôd kávy z Kostariky patrí do rodiny arabica. Produkcia z tejto krajiny je mimoriadne cenená a využitie nájde naozaj všade, od prémiových súkromných pražiarní až po Starbucks. Obzvlášť populárna je káva vypestovaná v regióne Tarrazú. Vyznačuje sa sladkým chuťovým profilom s náznakom korenitosti a strednou aciditou. 

Zaujímavosťou Kostariky sú akési kávové výpravy, ktoré tu môžete absolvovať. Ide o výlety po plantážach, pražiarňach a kaviarniach. Na vlastné oči tak uvidíte unikátny proces spracovania kávových čerešní, ktoré sú namáčané v mede. Ide o špecifikum tejto krajiny a túto metódu pritom nevyužívajú všade. Súčasťou týchto výprav je, samozrejme, aj ochutnávka lahodných plodov grano de oro, zlatého zrna, ako tu miestni nazývajú kávu.

 

 

Japonsko – kaviareň na každom rohu

 

Na záver tejto časti si povieme niečo o Japonsku, na prvý pohľad nezvyčajnej kávovej destinácie. Vedeli ste, že tento nápoj tu bol dokonca počas druhej svetovej vojny zakázaný? Bol vnímaný ako symbol skazeného západu, s ktorým krajina bola v konflikte. A predsa tu dnes nájdete kaviareň na každom rohu, v malom aj veľkom meste. Vaša dovolenka v Japonsku sa teda môže niesť v znamení kofeínu. Klimatické podmienky nepredurčujú Japonsko na pestovanie kávových zŕn. Vzťah medzi kávou a krajinou vychádzajúceho slnka je pritom mimoriadne intenzívny, dokonca natoľko, že miestni obyvatelia sú štvrtí na svete v jej konzumácii. Unikátnym je ritualizované postavenie kávy v súčasnej kultúre Japonska.

Miestne kaviarne sú mimoriadne tiché a pokojné. To je v ostrom kontraste napríklad k Európe či USA, kde “vybehnutie na kávu” je výrazne sociálnym a hlučným zážitkom. V japonskej kaviarničke nájdete mimoriadny komfort a svoj tichý kus raja. Káva pred vami zvyčajne pristane s uškom šálky smerujúcim doľava a lyžičkou doprava. 

 

Ďalším špecifikom, ktoré si určite všimnete je skutočnosť, že zvyčajne dostanete prekvapkávanú, ručne pomletú kávu. Z odrôd celého sveta. Všetko to prispieva k tomu, že z pitia kávy počas dovolenky v Japonsku budete mať pocit akéhosi neopakovateľného rituálu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.