Coffee Lovers

Ristretto vs. espresso: Aký je rozdiel?

Ristreto a espreso aky rozdiel

Viete, ako sa odlišuje ristretto od espressa? Ak patríte medzi milovníkov kávy, s najväčšou pravdepodobnosťou vám odpoveď na túto otázku nerobí problémy. Zatiaľ čo espresso je už aj v našich končinách všadeprítomné, jeho menší súrodenec ristretto ostáva ešte stále pomerne zahalený tajomstvom. Poďme si teda povedať o rozdieloch a spoločných znakoch týchto nápojov čosi viac.

 

Klasika s názvom espresso

 

Na Slovensku niet snáď objednávanejší kávový nápoj, ako je espresso. To je zároveň jeho jediný a pravý názov. Neexistuje žiadne presso, presíčko alebo nebodaj pikolo, ako ho niektorí zvyknú označovať. Správna terminológia je aspekt kaviarenskej kultúry, v ktorom ešte my Slováci máme rezervu. 

 

Prejdime ale k podstatnému – čo to je espresso? Okrem samotného názvu nápoja toto označenie vystihuje aj spôsob jeho prípravy. Vzniká totiž pretlakovaním horúcej vody cez pomleté kávové zrná. To však nie je všetko, špecifiká prípravy sú práve to kúzlo, ktoré robí espresso espressom. 

 

Voda by mala byť zohriata ideálne na 93 stupňov Celzia. Aj keď je hrúbka mletia individuálna, káva by nemala  byť príliš jemná, ale ani príliš hrubá. Čo sa týka objemu, tak štandardne má espresso plus-mínus 30 mililitrov. Takáto dávka potom obsahuje zhruba 64 miligramov kofeínu. V Taliansku je však štandardom napríklad 25 ml espresso, čiže môžete sa stretnúť aj s miernymi odchýlkami. 

 

Espresso má mať navrchu jemnučkú krému a vnútri lahodné telo. Najlepšie si jeho chuťové vlastnosti vychutnáte po menších dúškoch a bez akéhokoľvek sladenia.

 

Ristretto je menším súrodencom espressa

 

Princíp prípravy ristretta je úplne identický s prípravou espressa. Kľúčovým odlišujúcim faktorom je však dĺžka extrakcie a teda aj množstvo vody vo výslednom nápoji.

 

Na ristretto je totiž potrebná zhruba polovica, prípadne tri štvrtiny vody v prirovnaní s espressom. Výsledný nápoj má teda zhruba 15 až 22 mililitrov. Mnoho ľudí ho teda vypije priamo na ex.

 

Mierne odlišnosti bádať aj v chuti výsledného nápoja. Keďže ristretto je v podstate koncentrovanejšou formou espressa, chuťový profil je o čosi intenzívnejší, rovnako aj takzvaný “dojazd” po ňom, teda chuť, ktorá ostáva na jazyku po vypití.

 

Z hľadiska obsahu kofeínu sú na tom oba nápoje veľmi podobne. Keďže ristretto je extrahované kratšie, do nápoja sa uvoľní o čosi menej kofeínu. Vzhľadom na menší objem takejto kávy je však v nej viac koncentrovaný.

 

V pomyselnom súboji ristretto vs. espresso tak len veľmi ťažko nájsť víťaza. Všetko je subjektívne a závisí od preferencií milovníka kávy. Niekto si rád svoj nápoj vychutnáva dlhšie, iný potrebuje okamžitú dávku vo forme koncentrovaného ristretta. Do ktorej skupiny patríte vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.