V minulosti sme vám už v krátkosti predstavili, koľko rôznych kávových nápojov existuje. Dnes sa pozrieme bližšie na varianty espressa a povieme si o nich niečo viac.
Espresso tonic
Ingrediencie: 30 militrov espressa zo 7 gramov kávy, 60 mililitrov tonic, ľad, limetka na dozdobenie
Osviežujúci kávový nápoj, ktorý zvládne pripraviť každý. Do dvojdecilitrového pohára dajte kocky ľadu a nalejte tonic. Pripravte si čerstvé espresso a pomaličky ho lejte do pohára. Na záver dozdobte limetkou, prípadne citrónom. Alternatívne toto citrusové ovocie vyžmýkajte do nápoja.
Espresso tonic je jedným z najmladších kávových drinkov. Renomé si začal získavať len relatívne nedávno, zhruba okolo roku 2015. Vo všeobecnosti panuje zhoda, že tento nápoj pochádza, možno trošku prekvapivo, zo Škandinávie, konkrétne zo Švédska. Práve tu ho totiž začala svojím zákazníkom pripravovať baristka Anne Lunellová. Dnes už ťažko nájdete kávový nápoj, ktorý vás v letných horúčavách osvieži a nakopne viac, než práve espresso tonic.
Espresso lungo
Ingrediencie: 60 mililitrov pomaly extrahovaného espressa zo 7 gramov kávy
Lungo znamená v taliančine dlhý a presne vystihuje podstatu tohto nápoja. Ide totiž o klasické espresso, ktoré je ale pripravované, respektíve extrahované, dlhšie, než klasické 30-mililitrové. Pýtate sa, koľko má espresso lungo mililitrov? Výsledný nápoj má väčší objem, zhruba dvojnásobný oproti espressu – 60 mililitrov. Tento typ Lunga je však horkejší a my preto odporúčame druhý spôsob prípravy – do klasického espressa dolievame horúcu vodu.
Káva espresso lungo je v porovnaní s klasickým espressom o čosi jemnejšie. Je to spôsobené práve väčším množstvom vody. Paradoxne však býva lungo o čosi horkejšie a to z toho dôvodu, že pri dlhšej extrakcii sa z kávy uvoľňuje viacero horkých zložiek.
Mnoho ľudí preferuje espresso lungo aj z toho dôvodu, že ide o väčší nápoj, ktorý si tak v pokoji môžu vychutnávať dlhšie.
Espresso doppio
Ingrediencie: 60 mililitrov espressa zo 14 gramov kávy
Espresso doppio je mimoriadne podobné lungu, avšak okrem menšieho objemu vody je v ňom dvojnásobná dávka kávy. Doppio znamená v taliančine dvojitý a opäť ide o trefné pomenovanie nápoja. V porovnaní s lungom je však doba extrakcie pri doppiu podobná skôr klasickému espressu. Výsledný nápoj je teda dvojnásobne silnejší vďaka vyššiemu obsahu kofeínu, avšak nie nevyhnutne horký. Ideálny na rána, kedy potrebujete extra nakopnúť.
Čo je zaujímavé je skutočnosť, že v domovine espressa doppio nie je až také populárne. Obľúbenosť si získalo predovšetkým vďaka reťazcu Starbucks, ktorý chcel okrem klasického espressa ponúkať aj väčšiu kávu.
Espresso martini
Ingrediencie: 30 mililitrov espressa, 1 deciliter vodky, 50 mililitrov kávového likéru, 50 mililitrov cukrového sirupu, ľad, kávové zrná na dozdobenie
Káva pre dospelých, ideálna bodka za večerou. Do šejkra nalejte vodku, kávový likér, cukrový sirup a čerstvo pripravené espresso. Poriadne pretraste. Následne nalejte do vychladeného pohára s ľadom a dozdobte kávovými zrnami. Voilá, espresso martini je na svete. Kombinácia cukru, kávy a alkoholu v tomto drinku vás nakopne, ako máločo. Aj keď v porovnaní s klasickým francúzskym martini neobsahuje gin ani vermuth, vôbec to nie je na škodu.
Nápoj pochádza z Londýna a prvýkrát bol pripravený v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes už ide o klubovú párty klasiku a čoraz viac priaznivcov si získava aj na Slovensku.
Espresso macchiato
Ingrediencie: 60 mililitrov espressa na vrchu s napeneným mliekom
Espresso macchiato nie je nič iné to než espresso doppio s esteticky príťažlivou mliečnou penou. Existuje tiež variant, pri ktorom sa použije iba jedna dávka espressa. Káva sa jednoducho pripraví a zaleje napeneným mliekom podľa želania. Spolu s capuccinom a obyčajným espressom ide o tri základné piliere talianskej kaviarenskej kultúry. Espresso macchiato je tiež nerozlučne späté s takzvaným latte art, teda kreslením do mliečnej peny.
Red-eye espresso
Ingrediencie: 2 decilitre prekvapkávanej alebo inej kávy a 30 mililitrov espresa
Červené oko je kávový drink, ktorý dokonale spĺňa podstatu tohto slovného spojenia. Ide totiž o mix kávy a kávy. Nie, nepomýlili sme sa. Na jeho prípravu sa použijú 2 decilitre prekvapkávanej alebo obdobnej kávy, do ktorej je naliate espresso.
Výsledkom je mimoriadne silný životabudič. Nič pre ľudí, ktorí majú problémy s vysokým tlakom alebo srdcom, keďže jedno red-eye espresso môžu obsahovať aj viac než 150 miligramov kofeínu. Takáto káva prebudí aj mŕtveho.
Ristretto
Ingrediencie: 15-20 mililitrov espressa zo 7 gramov kávy
Ristretto je presným protipólom lunga. Neextrahuje sa totiž dlhšie, ako klasické espresso, ale kratšie, približne iba 15 až 20 sekúnd. Na jeho prípravu je však použitých rovnako 7 gramov kávy. V porovnaní s bežným espressom je ristretto chuťovo výraznejšie a, čo je zaujímavé, zvyčajne aj sladšie. Je to preto, lebo horké zložky sa pri extrakcii kávy uvoľňujú až neskôr v procese. Ak teda potrebujete rýchly životabudič, siahnite po jeho koncentrovanej podobe, po ristrette.