Počuli ste už o alternatívnych spôsoboch prípravy kávy? Hovoria vám niečo pojmy ako chemex káva, aeropress káva, prípadne moka express? Po prečítaní tohto článku budete mať chuť vyskúšať každú z nich. Alternatívna príprava kávy má totiž nepochybne svojej čaro a ponúka úplne iný zážitok, než na aký ste boli doteraz zvyknutí.
Moka express – moka konvička
Moka express je perfektnou “domácou” alternatívou k tradičnému espressu. Pochádza rovnako z Talianska a pripravuje sa s pomocou charakteristickej osemhrannej konvičky. Tú vynašiel v 30. rokoch 20. storočia Alfonso Bialetti. Dodnes patrí takzvaná Bialetti moka express k najpoužívanejším konvičkám pri tejto alternatívnej príprave kávy.
O čo teda ide? Táto príprava kávy je charakteristická použitím sitka, respektíve lievika s mletou kávou v moka konvičke. Zovretá voda ju prefiltruje a prelúhuje do vrchnej nádobky. Výsledkom je káva so silným telom, ale bez charakteristickej krémy. V Taliansku ide o mimoriadne populárny alternatívny spôsob prípravy kávy.
Príprava moka express:
- Pomeľte zhruba 17 až 20 gramov kvalitnej kávy.
- Do spodnej nádoby nalejte čistú vodu po odmerku.
- Zomletú kávu nasypte do lievika a pripevnite ho na spodnú nádobu. Dávajte pozor, aby sa káva nenamočila. Zmes nie je potrebné utlačiť.
- Nasaďte vrchnú časť moka konvičky.
- Kanvičku umiestnite na sporák, prípadne nad iný zdroj plameňa.
- Keď začne voda vrieť, vodná para ju vytlakuje cez zomletú kávu do vrchnej nádobky. Nápoj je pripravený.
Aeropress káva
Aeropress je zároveň spôsob prípravy kávy aj zariadenie určené naň. Pochádza zo zámoria, zo Spojených štátov amerických. Na prvý pohľad môže pripomínať o niečo rozšírenejší french press kávovar. Príprava aeropress kávy je pomerne inovatívnou, aj keď funguje na princípe použitia papierového filtra. Cez neho sa spolu s horúcou vodou pretlačí pomletá káva do pohára. Takto pripravený nápoj si zachováva svoj pôvodný chuťový profil, očistený o nežiadúce súčasti.
Príprava aeropress:
- Pomeľte asi 14 až 17 gramov kvalitnej kávy.
- Dajte zohriať vodu zhruba na 90 stupňov Celzia. Takúto teplotu dosiahne približne minútu po zovretí.
- Kým sa zohrieva voda, papierový filter dajte do držiaka a prelejte ho horúcou vodou.
- Zložte aeropress a uistite sa, že je suchý.
- Na vrch kávovaru do dávkovača rovnomerne nasypte pomletú kávu.
- Zalejte ju vodou v požadovanej teplote, nepoužite však všetku, na úvod vylejte zhruba dva decilitre. Prelejte rovnomerne celú zmes. Nechajte 30 sekúnd odstáť.
- Dolejte zvyšnú vodu, kým sa nenaplní celá vrchná komora.
- Zaskrutkujte vrchnú časť s filtrom.
- Aeropress otočte dolu hlavou a vytlačte do šálky. Proces by mal byť plynulý, nemali by ste cítiť priveľký odpor, ale nesmie ísť ani prihladko.
Chemex káva
Chemex je ďalší spôsob prípravy kávy s využitím papierového filtra. Tentokrát je vsadený do nádoby pripomínajúcej presýpacie hodiny. Ide v podstate o prekvapkávanú kávu, ale so svojimi špecifikami. Tým najväčším je špeciálny chemex papierový filter. Ten je jednak vyrobený z kvalitnejšieho papiera, ako ostatné filtre, a charakteristický je tiež spôsob jeho zloženia v nádobe. Práve jeho pričinením je vyextrahovaná káva čistá, s jemnými tónmi a bez nežiadúcej horkosti.
Príprava chemex kávy:
- Filter vložte požadovaným spôsobom do hrdla chemex nádoby.
- Prelejte ho horúcou vodou, aby lepšie držal na jej stenách. Túto vodu následne nezabudnite vyliať.
- Do filtra nasypte 15-20 gramov stredne pomletej kávy.
- Kávu vo filtri rovnomerne zalejte zovretou vodou, zhruba 30 sekúnd po odstavení. Nepoužite však všetku vodu, nateraz stačí deciliter až dva. Nechajte 30 sekúnd odstáť.
- Prelejte kávou vo filtri zbytok vody (podľa požadovaného objemu). Nechajte všetku vodu odkvapkať.