Coffee Lovers

Dobré ráno s kávičkou. Ktorá je tá vaša?

Biela salka plna kavovych zrn na bielom stole

Každý správny kávičkár vie, že spýtať sa niekoho, akú si dá kávu, môže byť začiatok celkom dlhej debaty. Málokto čaká jednoslovnú odpoveď. Dôvodom je, že káv je viac ako dní v týždni a dopriať si môžete každý deň inú. Aj inej chuti. Hoci z rovnakého balíčka kávy. ako je to možné? Poďte s nami spoznať kávy.

 

Arabika, robusta a liberika

 

Príbeh sa začína pri koreňoch kávovníka. Pretože hoci si kávu môžeme spraviť na množstvo typov,  tak všetky začínajú pri kávových čerešniach. Káva rastie na stromoch v podobe plodov, ktoré pripomínajú naše čerešne. Dužina je v tomto prípade nepodstatná a vyberá sa zrno, ktoré sa praží, melie a následne je základom nápoja zvaného káva. Rozlišujeme tri druhy kávovníka.

 

  • Arabika – najobľúbenejšia a medzi znalcami kávy najvyhľadávanejšia pre jej podmanivú chuť. Obvykle sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach. Ide o citlivý kávovník a existuje mnoho variácií aj chutí arabiky podľa toho, kde sa pestuje.

 

  • Robusta – má nižšiu kyslosť a viac kofeínu. Mnohí hovoria, že vynikajúco chutí aj práve ako zmes s arabikou, ktorej dodá hutnejší základ.

 

  • Liberika – káva, ktorá sa začala pestovať na Filipínach v 19. storočí, keď korózia zničila skoro 90 % produkcie arabiky po celom svete. Dnes je raritnou a chutí po dyme a dreve, s jemnými tónmi ovocia.

 

Ako si pripravíme kávu?

 

Chuť, akú dostane káva do vienka je len akýmsi predpokladom, toho, akú kávu si v skutočnosti vychutnáte. Pretože konečný výsledok máte vo svojich rukách. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dá káva vychutnať a každý si nájde ten svoj. Najlepšie je ale skúsiť všetky. Dnes si predstavíme aspoň tie základné. 

 

Espresso

 

Klasika, v ktorej sa použije 7 gramov kávy a 25 – 30 ml vody. Káva sa doslova vyžmýka z namletých zŕn pod vysokým tlakom. Ide o malú šálku silnej kávy, v minulosti mylne nazývaná piccolo.

 

Ristretto

 

Zo 7 gramov kávy dostanete len 15 – 20 mililitrov kávového extraktu. Voda preteká kávou pod tlakom a maximálne 18 sekúnd. Ide o koncentrát, alebo šot, v ktorom je silná chuť aj zážitok z prenikavej arómy. 

 

Dvojité espresso

 

Jednoducho dvojnásobné espresso, ale nielen čo sa týka vody, ale aj kávy. Je to ako dať si dve espressá, ale v jednej šálke. Predstavuje o poriadnu doobednú nakopávačku. Ideálne napríklad pred ťažkým dňom, alebo po ťažkej noci.

 

Lungo

 

Kávička pre ľudí, ktorí sa chcú trochu z kávy aj napiť. 7 gramov kávy, ale espresso sa pomaly dolieva do šálky s teplou vodou. Výsledok je približne veľkosť šálky, ktorá sa podobá dvojitému espresu, ale stále len zo 7 gramov kávy.

 

Americano

 

Ak chcete ešte viac vody, tak siahnite po americane. V tejto šálke kávy sa espresso riedi vodou v pomere 1:5, samozrejme v prospech vody. Ide o jemnú lahodnú kávu. 

 

Latté

 

Pripravuje sa z lunga tým, že sa k nemu doplní mliečna pena. Obvykle sa ešte posype škoricou, kakaom, alebo dochutí sirupom. Ide skôr o dezert po obede, ale mnoho ľudí po ňom siahne aj na spestrenie rána.

 

Aká bude chuť vám?

Pri výbere kávy a správnej techniky sa nedá hovoriť o tom, ktorá je tá správna, alebo nesprávna. Každému totiž chutí niečo iné. Najvhodnejšou možnosťou je ochutnať, vyskúšať a nájsť si tú svoju obľúbenú odrodu, ich mix a rovnako tak aj spôsob prípravy. Aj pri káve však platí, že zmena je život. A experimentovanie s kávou prináša vždy nové zážitky. Preto určite stojí za to, raz za čas zmeniť vychodené chodníčky a stať sa kávovým dobrodruhom.