Každý správny kávičkár vie, že spýtať sa niekoho, akú si dá kávu, môže byť začiatok celkom dlhej debaty. Málokto čaká jednoslovnú odpoveď. Dôvodom je, že káv je viac ako dní v týždni a dopriať si môžete každý deň inú. Aj inej chuti. Hoci z rovnakého balíčka kávy. ako je to možné? Poďte s nami spoznať kávy.
Arabika, robusta a liberika
Príbeh sa začína pri koreňoch kávovníka. Pretože hoci si kávu môžeme spraviť na množstvo typov, tak všetky začínajú pri kávových čerešniach. Káva rastie na stromoch v podobe plodov, ktoré pripomínajú naše čerešne. Dužina je v tomto prípade nepodstatná a vyberá sa zrno, ktoré sa praží, melie a následne je základom nápoja zvaného káva. Rozlišujeme tri druhy kávovníka.
- Arabika – najobľúbenejšia a medzi znalcami kávy najvyhľadávanejšia pre jej podmanivú chuť. Obvykle sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach. Ide o citlivý kávovník a existuje mnoho variácií aj chutí arabiky podľa toho, kde sa pestuje.
- Robusta – má nižšiu kyslosť a viac kofeínu. Mnohí hovoria, že vynikajúco chutí aj práve ako zmes s arabikou, ktorej dodá hutnejší základ.
- Liberika – káva, ktorá sa začala pestovať na Filipínach v 19. storočí, keď korózia zničila skoro 90 % produkcie arabiky po celom svete. Dnes je raritnou a chutí po dyme a dreve, s jemnými tónmi ovocia.
Ako si pripravíme kávu?
Chuť, akú dostane káva do vienka je len akýmsi predpokladom, toho, akú kávu si v skutočnosti vychutnáte. Pretože konečný výsledok máte vo svojich rukách. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dá káva vychutnať a každý si nájde ten svoj. Najlepšie je ale skúsiť všetky. Dnes si predstavíme aspoň tie základné.
Espresso
Klasika, v ktorej sa použije 7 gramov kávy a 25 – 30 ml vody. Káva sa doslova vyžmýka z namletých zŕn pod vysokým tlakom. Ide o malú šálku silnej kávy, v minulosti mylne nazývaná piccolo.
Ristretto
Zo 7 gramov kávy dostanete len 15 – 20 mililitrov kávového extraktu. Voda preteká kávou pod tlakom a maximálne 18 sekúnd. Ide o koncentrát, alebo šot, v ktorom je silná chuť aj zážitok z prenikavej arómy.
Dvojité espresso
Jednoducho dvojnásobné espresso, ale nielen čo sa týka vody, ale aj kávy. Je to ako dať si dve espressá, ale v jednej šálke. Predstavuje o poriadnu doobednú nakopávačku. Ideálne napríklad pred ťažkým dňom, alebo po ťažkej noci.
Lungo
Kávička pre ľudí, ktorí sa chcú trochu z kávy aj napiť. 7 gramov kávy, ale espresso sa pomaly dolieva do šálky s teplou vodou. Výsledok je približne veľkosť šálky, ktorá sa podobá dvojitému espresu, ale stále len zo 7 gramov kávy.
Americano
Ak chcete ešte viac vody, tak siahnite po americane. V tejto šálke kávy sa espresso riedi vodou v pomere 1:5, samozrejme v prospech vody. Ide o jemnú lahodnú kávu.
Latté
Pripravuje sa z lunga tým, že sa k nemu doplní mliečna pena. Obvykle sa ešte posype škoricou, kakaom, alebo dochutí sirupom. Ide skôr o dezert po obede, ale mnoho ľudí po ňom siahne aj na spestrenie rána.
Aká bude chuť vám?
Pri výbere kávy a správnej techniky sa nedá hovoriť o tom, ktorá je tá správna, alebo nesprávna. Každému totiž chutí niečo iné. Najvhodnejšou možnosťou je ochutnať, vyskúšať a nájsť si tú svoju obľúbenú odrodu, ich mix a rovnako tak aj spôsob prípravy. Aj pri káve však platí, že zmena je život. A experimentovanie s kávou prináša vždy nové zážitky. Preto určite stojí za to, raz za čas zmeniť vychodené chodníčky a stať sa kávovým dobrodruhom.