Coffee Lovers

Cappuccino vs latte: 3 zásadné rozdiely

cappuccino a latte caffe rozdiely

Viete, aký je rozdiel medzi týmito dvoma kávovými nápojmi? Prezradíme, že v oboch hrá kľúčovú rolu mlieko. V samotnom spôsobe prípravy a ďalších nuansách sa však líšia. Ako napeniť mlieko na latte? Ako urobiť cappuccino, „ako od Taliana“? Odpovede aj na tieto otázky sa dozviete v našom dnešnom blogu.

 

Café latte si musíte vychutnať

 

Café latte je nápoj populárny predovšetkým medzi mlsnými jazýčkami. Svoju obľubu si získal za posledných 20 rokov a dnes už nájdete veľké množstvo jeho ochutených variácií. Originál je však len jeden. Jeho základom je dávka espressa, ktorá ale môže byť aj dvojitá. Ide o takzvané singleshot alebo doubleshot espresso. To je naliate do charakteristického vysokého pohára. Do neho je následne pridané naparené mlieko, v pomere 2:1 ku káve. Tieto dve zložky sú zmiešané. Práve tu je prvý kľúčový rozdiel oproti cappuccinu, ktoré je skôr vrstvené. Zmiešaním kávy a mlieka dostane nápoj svoj charakteristický svetlohnedý odtieň. Na jeho vrch následne ešte pribudne mliečna pena. Veľkosť tejto vrstvy závisí od baristu, ktorý café latte pripravuje. Zvyčajne ide o ani nie centimeter hrubú penu, často iba vrstvu mikropeny.

Je dôležité tiež vedieť, ako napeniť mlieko na latte. Malo by mať 3,5% obsah tuku a vybrané z chladničky musí byť tesne pred samotným procesom. Pri napeňovaní sa používa špeciálna kónická nádobka a, samozrejme, parná tryska kávovaru. Tú ponorte do konvičky našikmo, len zhruba pol centimetra pod hladinu a zapnite na plný výkon. Mlieko by pri napeňovaní nemalo presiahnuť teplotu 65 stupňov Celzia. Keď ju dosiahnete a ste spokojní s konzistenciou, proces je hotový.

 

Priprava coffee latte

Ako urobiť cappuccino? Žiadna veda

 

Cappuccino, spolu s tradičným espressom a macchiatom, tvorí trojicu základných kávových nápojov. Pravé cappuccino je pekne vrstvené a poteší nielen chuťové bunky, ale aj oči. Základom aj tohto kávového nápoja je espresso. Opäť môže ísť o o štandardnú dávku, alebo dvojitú. Tu prichádza kľúčový rozdiel oproti café latte. Espresso sa v prvom rade zaleje napareným mliekom, ale v rovnakom pomere, nie v dvojnásobnom objeme. Leje sa postupne a musí vytvoriť samostatnú vrstvu, nepremiešava sa. Tretiu vrstvu tvorí mliečna pena a opäť v rovnakom pomere. Výsledkom je teda pekne segmentovaný nápoj, v ktorom je jasne vidieť espresso, mlieko a penu.

 

Cappuccino vs café latte – verdikt

 

Samozrejme, nedá sa paušálne povedať, že či je lepšie cappuccino, alebo cafe latté. Všetko je vecou vkusu a toho, ako máte „nakalibrovaný“ svoj jazyk. Cappuccino má zvyčajne výraznejšiu kávovú chuť, keďže v ňom mlieko s espressom nie sú zmiešané. Kto preferuje jemnejšie variácie, siaha zvyčajne po café latte. Cappuccino vďaka nižšiemu obsahu mlieka o čosi menej kalórií, ale zase aj bielkovín.  Café latte býva často dochucované, napríklad karamelom, čokoládovým či orieškovým sirupom. 

 

Ako vidieť, všetko je vecou vkusu. Či sa teda rozhodnete pre jeden, alebo druhý nápoj, pevne veríme, že si ho naplno vychutnáte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *