Káva s mliekom je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou dňa. Kombinácia chutí a podmanivá karamelová farba si vie získať mnohých. Čo však vtedy, ak si z nejakého dôvodu nechceme do kávy dať mlieko, no túžime po rovnakom zážitku? Ostaňte bez obáv. Dnes v obchodoch nájdete rôzne náhrady mlieka do kávy, z toho každá má svoj fanklub.
Poďme sa na nich pozrieť bližšie?
Kokosové mlieko
Množstvo ľudí urobí prechod od bežného mlieka či smotany na kokosové mlieko. Táto zmena so sebou prináša širokú škálu zdravotných benefitov, ktoré získavate z jeho pravidelnej konzumácie.
Kokosové mlieko totiž obsahuje mastné kyseliny s antivirotickými a antibakteriálnymi účinkami, triglyceridy v ňom pomáhajú spaľovať kalórie a znižovať “zlý” cholesterol, a zároveň prospievajú činnosti srdca. Nie zlé, čo poviete?
Kokosové mlieko je lahodne krémové, je preto perfektnou alternatívou aj na prípravu hustejších kávových nápojov. Zásadne ho však používajte čerstvé.
Rovnako, ako všetky nami uvedené náhrady mlieka do kávy je vhodné pre vegánov, vegetariánov aj ľudí s intoleranciou na laktózu.
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko má zhruba o 60% nižší obsah kalórií ako bežné mlieko. To, spolu so zaujímavou chuťou, je často hlavnou príčinou, prečo po ňom ľudia siahajú. Má tiež nižší obsah tuku a môžete si vybrať sladené alebo nesladené varianty. Mandľové mlieko je dnes také populárne, že ho do nápojového zaradil aj Starbucks.
Káve dodáva jemnú orieškovú chuť, čo je zaujímavým osviežením. Niekomu sa však môže zdať príliš horké, vtedy môžete siahnuť po sladených variantoch.
Dajte si však pozor, aby ste do horúcej kávy nenaliali studené mandľové mlieko. Vtedy má totiž tendenciu vytvárať na jej povrchu malé hrudky. Nepredstavujú zdravotné riziko, ale niekomu môžu pokaziť chuťový a vizuálny zážitok z ináč lahodnej kávy s mliekom.
Ovsené mlieko
Ovsené mlieko sa od štandardného kravského mlieka chuťou a konzistenciou až tak neodlišuje. Väčšina ľudí by si rozdiel možno ani nevšimla. Aj preto je obľúbenou voľbou medzi vegánmi, ktorí si chcú dopriať chuť kávy s mliekom, ale bez živočíšnych zložiek.
Vplyv výroby ovseného mlieka na životné prostredie je ďalším dôvodom, prečo ho mnohí obľubujú. V porovnaní s procesom a environmentálnymi potrebami na prípravu kravského mlieka je jeho náhrada oveľa viac “zelenšia”. Okrem toho je jeho výroba udržateľnejšia.
Ovsené mlieko je tiež vhodné na latte art. Keďže konzistenciou je podobné krajskému, dá sa perfektne napeňovať a kresliť ním.
Ryžové mlieko
Ryžové mlieko je bezpečná voľba pre ľudí s potravinovými alergiami a intoleranciami. Práve tí po ňom siahajú najčastejšie. Zo všetkých náhrad mlieka do kávy je pri ňom totiž najmenej pravdepodobné, že vyvolá alergickú reakciu.
Chuťovo je však o čosi menej výrazné, ako ostatné varianty. To môže byť výhoda pre tých, ktorí chcú viac nechať vyznieť pôvodný profil kávy.
Studené ryžové mlieko naliate do teplej kávy má tendenciu mierne sa zrážať do hrudiek, avšak oveľa menej ako mnohé iné alternatívy. Predísť tomu môžete tak, že ho necháte zohriať na izbovú teplotu.
Ktorá náhrada mlieka do kávy je najlepšia?
Tá, ktorá vám najviac chutí. Naozaj neexistuje univerzálna odpoveď, ktorá by vyhovela všetkým. Na konci dňa teda ide len a len o osobné preferencie.
Ak je káva s mliekom vašou slabosťou, ale pôvodné kravské už piť nemôžete či nechcete, máte k dispozícii kvantum náhrad. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, pevne veríme, že vám bude chutiť.
Nazdravie!