Svet kávy, to nie je len espresso na jednom konci a instantná káva na druhom. Medzi tým je ešte kvantum rôznych spôsobov prípravy a druhov kávových nápojov. V tomto texte vám predstavíme desať z nich, o ktorých ste možno doteraz nepočuli.
Výhodou každého jedného z nich je jednoduchosť prípravy. Všetky si dokážete pripraviť podomácky. Nezabudnite sa potom podeliť o svoje dojmy.
Nitrous coffee
Alebo aj ľadová káva s bublinkami. Ide o cold brew, do ktorého bol pridaný dusík. Výsledkom je ľadový nápoj, ktorý má konzistenciu podobnú, ako sýtená minerálka, avšak s chuťovými vlastnosťami kávy. Perfektný na osvieženie.
Egg coffee
Kávový nápoj pochádzajúci z ďalekého Vietnamu. Údajne vznikol ako reakcia na nedostatok mlieka počas vojny. Ako jeho alternatíva teda boli použité vajíčka. Ich žĺtka sú rozmixované s cukrom a mliekom, vyšľahané do penovej konzistencie. Do tejto zmesi sa naleje horúca alebo studená káva a unikátny nápoj je na svete.
Esspresino
Názov by mohol evokovať, že ide o malé espresso. Nie je to celkom pravda, aj keď v receptúre figuruje. Zmieša sa s rovnakým množstvom mlieka a naleje sa do šálky, do ktorej predtým nasypeme kakao. Výsledný drink sa kakaom aj dozdobí a vznikne espressino.
Café bombon
Opäť niečo pre mlsné jazýčky. V pomere 1:1 zmiešame espresso a sladké zahustené mlieko. Existuje tiež variant, pri ktorom sa kondenzované mlieko zmieša s zomletou kávou a tá sa následne zaleje horúcou vodou. Ide o kávový nápoj mimoriadne populárny v Španielsku.
Café cubano
Aj v prípade tohto kávového nápoja existujú rôzne varianty prípravy. V prvom prípade ide o jednoduchú kombináciu espressa a väčšieho množstva cukru, výsledkom čoho je mimoriadne sladký nápoj. Existuje však tiež postup, v ktorom sa do šálky najprv nasype cukor a ten sa zmieša s malým množstvom kávy, aby vznikla takzvaná crema. Do toho sa následne doleje zvyšok kávy.
Ca phe sua da
Pod týmto zaujímavým názvom sa skrýva ďalší kávový nápoj z Vietnamu. Zomletá káva zo silne opražených zŕn sa naleje do pohára, v ktorom je zhruba rovnaké množstvo sladkého zahusteného mlieka. Nakoniec je ešte pridaný ľad a výsledkom je studený a sladký kávový nápoj.
Kopi susu
V Ázii ešte ostaneme, pretože tento kávový nápoj pochádza z indonézskej Jakarty. Ide o kombináciu silnej kávy, mlieka a hnedého cukru. Niektoré varianty prípravy ešte odporúčajú posypať výsledný nápoj kúskami čokolády a podávať ho s ľadom. Chutné a osviežujúce.
Bulletproof coffee
Nepriestrelná káva. Pod týmto názvom sa skrýva mimoriadne kalorický nápoj, ktorý má v plnej miere nahradiť raňajky. Ide o kombináciu kávy, 2 lyžičiek kvalitného masla a triglyceridového oleja. Táto zmes sa rozmixuje a vypije. Ide o energeticky nabitý nápoj, ktorý má urýchliť metabolizmus organizmu.
Mocha
Alebo aj moccacino. Ďalší populárny kávový nápoj, na ktorý nedajú dopustiť predovšetkým fanúšikovia sladkého. Ide totiž o mix kávy, čokolády a mlieka. Čokoláda môže byť vo forme kakaa, sirupu, alebo rozmixovaných kúskov. Výsledkom je nápoj na polceste medzi kávou a horúcou čokoládou.
Black tie
Ďalší mimoriadne originálny kávový nápoj, ktorý údajne pochádza z Thajska. Predstavuje kombináciu čierneho čaju a dvojitej dávky espresa. V rôznych variantoch sa do tejto zmesi ešte pridáva cukor, ale napríklad aj škorica, kardamóm, aníz či pomarančový sirup. Chýbať nesmie, samozrejme, cukor na dosladenie.
Tak čo, koľko z týchto kávových nápojov ste predtým poznali? A ktorý z nich by ste najradšej ochutnali?