Coffee Lovers

Letné osvieženie s ice coffee

Ľadova kava

Leto je tu a mali sme už aj dni, kedy horúčavy udreli v plnej sile. Najlepšie sa schovať niekde do tieňa s osviežujúcim nápojom v ruke. Čo takto káva? Samozrejme, nemáme na mysli šálku horúceho esspressa, ale jej ľadový variant. Dvakrát väčšie osvieženie a denná dávka kofeínu v jednom.

 

Na konci článku nájdete náš recept na chutnú ľadovú kávu so šmrncom vanilky.

 

Čím sa ľadová káva líši od bežnej?

 

Podobnosť medzi ľadovou kávou, teda ice coffee, a štandardnou “horúcou” kávou, napríklad espressom, je v tom, že oba nápoje využívajú pri príprave rovnaké ingrediencie (hoci sa množstvá a špecifiká prípravy líšia). Dávka kofeínu v oboch typoch, za predpokladu, že sú pripravené v rovnakom objeme, je tiež približne rovnaká. Aj keď tieto nápoje majú spoločného menovateľa – kávu, majú oveľa viac rozdielov.

Ľadová káva má inú chuť a štruktúru, ako káva pripravená za horúca. Rozdiely sú spôsobené teplotou vody, časom lúhovania a pomerom vody a kávy. Aj ľadový nápoj však nabudí a vzpruží telo i ducha. Nehovoriac o perfektnom osviežení počas horúcich mesiacov. Ľadová káva, predovšetkým cold brew, má nižšiu aciditu ako “horúca” káva. Dokonca až  o zhruba 67 percent nižšiu, vďaka čomu je lepšia pre žalúdok a zuby. Acidita kávy necháva vyniknúť horkosti, čo nie každý chce. Jej ľadový variant je teda spravidla jemnejší

 

Ice coffee, alebo ľadovú kávu, je možné pripraviť rôznymi technikami:

  • základná – do vysokého pohára s ľadom sa naleje vychladená káva (resp. v izbovej teplote), napríklad dvojité espresso, a doleje sa mlieko, podľa chuti pridá cukor či šľahačka alebo sirup 
  • s chladničkou/mrazákom – pripravená káva sa dá na 30 minút do mrazáku, resp. na noc do chladničky, pred pitím sa dochutí mliekom či cukrom, prípadne šľahačkou alebo sirupom
  • cold brew – čerstvo zomletá káva sa zaleje vodou a nechá sa lúhovať počas noci, ráno sa nápoj zleje do pohára s ľadom a podľa chuti doplní mliekom, cukrom, šľahačkou či sirupom.

 

Opýtate sa troch baristov, ako pripravujú ice coffee a možno dostanete tri rôzne odpovede. Niekto preferuje jednoduchý espresso postup, s ktorým nie je toľko práce a kávu možno piť v priebehu minút. Iný zasa nedá dopustiť na cold brew, pri ktorom vzniká akási kávová infúzia, silnejší nápoj s výrazným telom. Existujú tiež rôzne špeciálne varianty, napríklad latte ice a podobne, ktorým sa možno budeme venovať inokedy.

 

Recept ladova kava

Ice coffee recept s vanilkovým sirupom

 

Na prípravu sirupu budete potrebovať:

  • šálku vody,
  • ½ šálky hnedého cukru,
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu.

 

Do hrnčeka pridajte všetky ingrediencie, zohrievajte a miešajte, až kým sa cukor nerozpustí. Prelejte do pripravenej čistej nádoby, nechajte vychladnúť a uchovávajte na suchom a tmavom mieste.

Na prípravu kávy budete potrebovať:

 

  • pripravenú kávu, aspoň 110 mililitrov – t.j. klasické lungo, alebo cca. tri dávky espressa (silu a objem si zvoľte podľa preferencií),
  • 2 decilitrový pohár naplnený ľadom,
  • vanilkový sirup,
  • mlieko alebo smotanu do kávy,
  • šľahačku na dozdobenie.

 

Postup:

 

  1. Pripravte si kávu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Medzitým do pohára predchladeného v chladničke nasypte kocky ľadu.
  3. Do kávy nalejte zopár kvapiek vanilkového sirupu.
  4. Túto zmes rozlejte na kocky.
  5. Pridajte podľa chuti mlieko či smotanu, prípadne ich variant, alebo tento krok vynechajte.
  6. Ice coffee ozdobte šľahačkou (dobrovoľne).
  7. Príjemné osvieženie!

 

Máte aj vy obľúbený ice coffee recept? Na tomto nápoji je krásne to, že existuje v mnohých variantoch a každý z nich je mimoriadne osviežujúci. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *