V prvej časti tohto blogu sme vám predstavili niekoľko alternatívnych spôsobov prípravy kávy spomedzi nich napríklad chemex či aeropress. Ich zoznam však ani zďaleka neskončil. Dnes vám predstavíme brew coffee dripper, teda variant obľúbenej prekvapkávanej, a džezvu na kávu. Schválne, počuli ste už o týchto spôsoboch? Po dočítaní ich neváhajte vyskúšať a rozšírte si tak svoje kofeínové obzory.
Brew coffee dripper – prekvapkávaná káva
Tento spôsob prípravy kávy je mimoriadne populárny predovšetkým v USA. Tak, ako u nás fičia “nesca a Turek”, tak tento druh je každodennou záležitosťou v zámorí, aj keď pripravený automaticky a nie pomocou mechanického drippera. Práve o ňom bude táto časť.
Princíp prípravy samotnej prekvapkávanej kávy je veľmi jednoduchý a spravidla sa pri ňom používa spomenutý špeciálny automatický kávovar. Určite ste ho už zazreli v hollywoodskych filmoch. S pomocou filtračného papierika je však túto kávu možné pripraviť aj rovno do hrnčeka. Práve filter je totiž kľúčovou časťou celého procesu. Je tiež tajomstvom úspechu brew coffee drippera, ako sa tento mechanický ručný prístroj v amerikanizovanom slangu nazýva.
Doňho je nasypaná mletá zrnková káva a následne je zaliata horúcou (nie vriacou) vodou. Postupne potom prekvapkáva do zbernej nádoby. Výsledná káva je odfiltrovaná od menej žiadúcich súčastí a chuťovo je “čistejšia”.
Spôsob prípravy prekvapkávanej kávy s dripperom:
- Pomeľte si požadované množstvo kávy, na trojdecový hrnček napríklad 21 gramov.
- Filtračný papier vložte do drippera a prelejte ho horúcou vodou, nech lepšie prilnieva k okrajom. Túto vodu potom zlejte.
- Pod dripper umiestnite hrnček (niekedy je súčasťou drippera).
- Do filtra nasypte kávu a zalejte ju horúcou vodou (do 96°C).
- Lyžičkou zmes opatrne premiešajte od stredu k okrajom. Nech je káva rovnomerne rozložená v celom filtri.
- Káva je hotová po zhruba 3-4 minútach.
Džezva na kávu
Príprava kávy v džezve je zaujímavý ritualizovaný spôsob, mimoriadne populárny napríklad na Balkáne, avšak pochádzajúci z Osmanskej ríše. Džezva samotná je nádoba, v ktorej náš obľúbený nápoj pripravujeme. Vyzerá ako bežná konvička s rúčkou.
Máte radi “Turka”? Džezvu si zamilujete. Ide totiž o pravovernú prípravu tureckej kávy. My na Slovensku to síce robíme tak, že zalejeme mleté zrná horúcou vodou, avšak autentický postup je iný. Figuruje v ňom džezva v hlavnej úlohe.
Príprava kávy v džezve:
- Pridajte vodu do džezvy, približne 50 mililitrov na jednu šálku kávy.
- Pridajte cukor podľa chuti a zamiešajte. Turecká káva je sladšia.
- Džezvu dajte na platňu či sporák. Priveďte do varu, odstráňte z plameňa a pridajte čajovú lyžičku kávy na šálku.
- Zmes s kávou uvarte.
- Po prvom privedení do varu odstráňte džezvu z plameňa. Lyžicou odstráňte nahromadenú penu a dobre premiešajte.
- Kávu dajte opäť na plameň. Dbajte na to, aby ste medzi jedným a druhým varom odstránili džezvu z platne či sporáku.
- Po druhom zovretí džezvu dajte dole z plameňa, nechajte 5 minút postáť a podávajte. Pre urýchlenie procesu môžete do kávy pridať studenú vodu.
Tak čo, ktorý z týchto dvoch spôsobov prípravy kávy sa vám pozdáva viac? Džezva na kávu má vo svojom životopise stáročia, zatiaľčo coffee dripper je skôr modernejším výdobytkom. Aj jeden spôsob prípravy, aj druhý však majú svoj šarm a zahŕňajú akési ritualizované postupy. Často je to práve dodržiavanie následnosti, ktoré dodá káve ten extra šmrnc.