Coffee Lovers

Cold brew káva vs. iced coffee – poznáte rozdiel?

Ladova kava

Vlny horúčav nekompromisne udierajú aj toto leto a každé osvieženie padne vhod. A čo je pre nás, kofeínových nadšencov, lepšie, než domáca ľadová káva, prípadne jej ekvivalent niekde na terase v podniku? Možno viete, že existujú dva rozšírené varianty tejto osviežujúcej dobroty. Tzv. cold brew káva a iced coffee. Viete, aké sú medzi nimi rozdiely?

 

Cold brew káva – ľadová sila infúzie

 

Začnime prvou menovanou. Cold brew je osviežujúci nápoj pripravený niekoľkohodinovým lúhovaním mletej kávy vo vode pri izbovej teplote. Tento proces trvá zvyčajne 12 až 18 hodín alebo aj dlhšie, v závislosti od sily a chute, ktoré chceme dosiahnuť. Následne sa nápoj zbaví usadeniny scedením a ochladí sa pred podávaním buď pridaním ľadu, alebo pobytom v chladničke.

Lúhovanie za studena extrahuje chuť mletej kávy spolu s kofeínom a vytvára lahodný a stimulujúci nápoj, alebo, ak chcete, kávovú infúziu. Cold brew možno piť čistý, alebo s pridaním mlieka, smotany či cukru.  Keďže tento nápoj sa pripravuje zo studenej vody, chutí o niečo sladšie, jemnejšie a má nižšiu aciditu ako bežná káva. Hoci aróma a chuť sú o niečo menej intenzívne, časom nestrácajú na kvalite, ako pri horúcej káve, ktorá prirodzene chladne.

 

Cold brew recept 

 

Potrebujete:

  • 14 gramov nahrubo mletej kávy obľúbenej odrody (ideálne čerstvo mletej)
  • 2,5 decilitrov studenej vody z vodovodu 
  • uzatvárateľnú sklenenú nádobu

Tip: experimentuje s množstvami – ako pri mletej káve, tak pri vode. Ideálny pomer je subjektívny a nájdete ho iba vtedy, ak vyskúšate viacero prístupov.

Postup:

  1. mletú kávu nasypte do nádoby 
  2. zalejte studenou vodou
  3. premiešajte a nádobu uzatvorte
  4. nechajte lúhovať pri izbovej teplote (alebo v chladničke) 12 – 24 hodín
  5. sceďte do pohára s ľadom a prípadne oslaďte či pridajte mlieko
  6. domáca ľadová káva je na svete!

 

Coldbrew a jeho priprava

 

Pamätajte, čím dlhšie necháte kávu lúhovať, tým jemnejšia bude jej chuť a tým viac stráca horkosť a kyslosť.

 

Iced coffee – jednoduchá domáca ľadová káva

Jednoducho povedané, iced coffee, alebo v preklade ľadová káva, je presne taká. Štandardne pripravená, schladená ľadom, alternatívne v chladničke. Tento spôsob prípravy je rýchly a jednoduchý – všetko, čo musíte urobiť, je uvariť ju ako obvykle, schladiť a podávať.  Je však potrebné myslieť na to, že rozpúšťajúci ľad postupne kávu riedi. Tá tak stráca svoju silu, telo, chuť a vôňu. Netreba však nad takouto domácou ľadovou kávou lámať palicu. Jednoducho ju pripravte dvakrát silnejšiu, než zvyčajne. 

A tu je ďalšia výhoda iced coffee. Aj keď sa štandardne pripravuje formou espressa, ktoré sa schladí ľadom, nie je to pravidlom. Môžete si takto pripraviť prekvapkávanú, scedeného “Turka”, pomocou French pressu a podobne.

 

Samostatný recept nie je potrebný – jednoducho svoju obľúbenú kávu (ale 2x silnejšiu) nechajte prirodzene vychladnúť a nalejte do pohára s ľadom. Alternatívne preskočte chladenie a rovno nalejte na ľad, prípadne ho urýchlite umiestnením do chladničky. Nazdravie!