Coffee Lovers

Čaj z kávy? Delikatesa z kávových čerešní plná antioxidantov

Tri pohare s Cascarou

Čaj a káva patria medzi najpopulárnejšie nápoje na svete. Asi len málokto si spomedzi nich nevyberie, mnohí dokonca nedajú dopustiť na pitie oboch. A čo takto ich skombinovať? Témou tohto článku je čaj z kávy, na Slovensku skôr raritný, no vo svete obľúbený nápoj. Arabi ho pijú už dlhé stáročia, jeho čaro poznajú aj v Južnej Amerike. Nečudo, tento omamný mok v sebe totiž kĺbi to najlepšie z oboch svetov.

 

Čaj z kávových plodov má stovky rokov

 

Na úvod trošku histórie. Možno viete, že kávovník má aj vlastné plody, ktoré vyzerajú a dokonca aj chutia podobne ako čerešne – zrná sú v ich vnútri. Tieto farebné bobule rovnako obsahujú kofeín, aj keď nie až v takom množstve ako ich jadrá. Aj to je možno dôvod, prečo sa im vo všeobecnosti nedostáva toľko pozornosti.

 

Neplatí to ale všade. Napríklad v Jemene z týchto plodov už storočia dozadu robili víno. A od toho bol už len krok k tomu, aby z nich začali pripravovať aj iný nápoj. Dali mu názov qishr. Dnes pod týmto označením poznáme práve miestny čaj z kávy, často ochutený zázvorom či škoricou.

 

Plodom pred kávovými zrnami dávajú prednosť aj v niektorých lokalitách Strednej a Južnej Ameriky. Tu má nápoj zasa názov cascara (zo španielskeho cascára – šupka) a je populárny napríklad v Bolívii či El Salvádore. Oba varianty majú jedného spoločného menovateľa – prípravu.

 

Ako sa čaj z kávy pripravuje?

 

Postup je veľmi jednoduchý. Najzložitejšie na ňom, paradoxne, môže byť, zohnať kávovníkové plody, tzv. čerešne. 

 

Na jednu štandardnú porciu (cca. 2,5 decilitra nápoja) budete potrebovať asi 7-8 gramov sušených šupiek.

 

Tie jednoducho nasypte do pohára, z ktorého chcete piť. Zalejte ich 2,5 decilitrami horúcej – pozor, nie vriacej – vody a nechajte lúhovať. To, ako dlho, záleží od toho, aký silný nápoj chcete mať. Štandardná dĺžka sú štyri minúty, ale čím dlhšie necháte plody pracovať, tým viac kofeínu a horkosti sa z nich uvoľní. Pre poriadne silnú cascaru nechajte čaj lúhovať 10 minút.

 

Po vami zvolenej dobe nápoj sceďte. Na rozdiel od tzv. „turka“ nemá kávový čaj žiadne maličké čiastočky, nebudete teda potrebovať filter, stačí aj sitko. 

 

Hotovo. Vaša domáca cascara je pripravená.

 

Koľko má čaj z kávy kofeínu a ako chutí?

 

V porovnaní so šálkou kávy má jedno servírovanie cascary asi štvrtinu obsahu kofeínu a zhruba polovicu toho, čo má silný čierny čaj. To však nie je na škodu, nápoj je tak lahodnejší a vhodnejší pre tých, čo sú na túto zložku citlivejší.

 

Okrem toho, ako sme už uviedli, nič vám nebráni urobiť si poriadne silnú cascaru a dotknúť sa kofeínových hviezd. Určite si neuškodíte, tento nápoj je totiž bohatý na antioxidanty

 

Čo sa týka samotnej chuti, tá je od kávy pomerne odlišná. Ani by ste nepovedali, že tieto plody boli zozbierané z kávovníka. Chuťou totiž naozaj pripomínajú čaj. Avšak platí, že najlepšie si názor na cascaru urobíte tak, že si ju čím skôr pripravíte a doprajete si empirickú skúsenosť. 

 

Pevne veríme, že sme vás obohatili nielen o nové informácie, ale aj o chuť si tento nápoj pripraviť. Tak na čo ešte čakáte?