Coffee Lovers

French press kávovar: Čo to je a aký má pôvod?

French press so salkou kavy na bielom stole

Ak patríte ku kávičkárom a obzory si rozširujete aj mimo pitia tohto lahodného nápoja, určite ste sa už stretli s tzv. french pressom. Na prvý pohľad nenápadná kanvička so zvláštnym piestom pôsobí netradične až mysteriózne. Príprava kávy s French pressom je pritom jednoduchá a výsledkom je kofeínový nápoj s plným telom a elegantnou chuťou.

 

Odkiaľ tento kávovar pochádza, ako sa s ním pracuje a aké má výhody sa dozviete v našom článku.

 

French press kávovar s talianskym dizajnom?

 

Ako už názov napovedá, korene tohto kávovaru siahajú do Francúzska. Práve tu si v roku 1852 patentovali páni Mayer a Delforge zariadenie, ktorý môžeme považovať za predchodcu dnešného French pressu. Tu sa však cesta nekončí.

 

Dnešnú podobu dali French pressu až dvaja talianski dizajnéri, najprv Attilio Calmani v roku 1929 a neskôr Faliero Bondanini o tridsať rokov neskôr. Práve talianskym „retušom“ vznikol kávovar, ktorý používame dodnes. 

 

Pozostáva z úzkej cylindrickej nádoby, na ktorej je veko, uprostred ktorého je zasadený piest s dierkovaným mechanickým sitkom – filtrom na kávu na spodku. 

 

Návod na French press? Hotovo v šiestich krokoch

 

Už sme spomenuli, že používanie tohto druhu kávovaru je jednoduché. Prípravu tmavého omamného nápoja zvládnete v šiestich krokoch:

 

  1. do nádoby bez veka nasypte nahrubo zomletú kávu (jedna dávka = 6 gramov)
  2. dolejte horúcu, nie však vriacu, vodu tak, aby kávu zakryla
  3. po zhruba polminúte dolejte zvyšok horúcej vody a nechajte nápoj „pracovať“
  4. po ďalšej minúte nasaďte veko s piestom, ale ešte nezatláčajte, iba nádobu zatvorte
  5. zhruba po troch minútach môžete piest začať zatláčať, čím kávová usadenina spadne na dno
  6. nápoj hneď po extrakcii rozlievajte do šálok a vychutnávajte

 

S French press kávovarom pripravíte kávu s plnou nefiltrovanou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Môžu však v nej plávať maličké čiastočky usadeniny, čiže ak vám vadí aj klasický „turek“, zrejme si neobľúbite ani tento nápoj.

 

Ak sa chcete zahrať na baristov a experimentovať s chuťou výsledného nápoja, nič vám v tom nebráni. Skúste pri ďalšej príprave zmeniť napríklad teplotu vody, alebo hrúbku zomletej kávy.

 

Výhody French press kávovaru

 

Na záver si zhrňme, aké má táto kanvička s piestom výhody:

 

  • je jednoduchá na používanie,
  • ale poskytuje priestor na experimenty,
  • je prenosná, ľahká a nezaberá miesto,
  • obstarávacie náklady sú nízke,
  • nepotrebuje na prevádzku elektrinu,
  • jednoducho sa čistí a
  • výsledkom je nápoj s „čistou“ chuťou.

 

Ak si chcete pripravovať chutnú a voňavú kávu jednoducho, prakticky a v podstate kdekoľvek, French press je tou správnou voľbou. Vďaka možnostiam experimentovania sa tiež môžete zdokonaľovať, lebo ako sa hovorí – cvik robí majstra. Nazdravie!