Ak patríte ku kávičkárom a obzory si rozširujete aj mimo pitia tohto lahodného nápoja, určite ste sa už stretli s tzv. french pressom. Na prvý pohľad nenápadná kanvička so zvláštnym piestom pôsobí netradične až mysteriózne. Príprava kávy s French pressom je pritom jednoduchá a výsledkom je kofeínový nápoj s plným telom a elegantnou chuťou.
Odkiaľ tento kávovar pochádza, ako sa s ním pracuje a aké má výhody sa dozviete v našom článku.
French press kávovar s talianskym dizajnom?
Ako už názov napovedá, korene tohto kávovaru siahajú do Francúzska. Práve tu si v roku 1852 patentovali páni Mayer a Delforge zariadenie, ktorý môžeme považovať za predchodcu dnešného French pressu. Tu sa však cesta nekončí.
Dnešnú podobu dali French pressu až dvaja talianski dizajnéri, najprv Attilio Calmani v roku 1929 a neskôr Faliero Bondanini o tridsať rokov neskôr. Práve talianskym „retušom“ vznikol kávovar, ktorý používame dodnes.
Pozostáva z úzkej cylindrickej nádoby, na ktorej je veko, uprostred ktorého je zasadený piest s dierkovaným mechanickým sitkom – filtrom na kávu na spodku.
Návod na French press? Hotovo v šiestich krokoch
Už sme spomenuli, že používanie tohto druhu kávovaru je jednoduché. Prípravu tmavého omamného nápoja zvládnete v šiestich krokoch:
- do nádoby bez veka nasypte nahrubo zomletú kávu (jedna dávka = 6 gramov)
- dolejte horúcu, nie však vriacu, vodu tak, aby kávu zakryla
- po zhruba polminúte dolejte zvyšok horúcej vody a nechajte nápoj „pracovať“
- po ďalšej minúte nasaďte veko s piestom, ale ešte nezatláčajte, iba nádobu zatvorte
- zhruba po troch minútach môžete piest začať zatláčať, čím kávová usadenina spadne na dno
- nápoj hneď po extrakcii rozlievajte do šálok a vychutnávajte
S French press kávovarom pripravíte kávu s plnou nefiltrovanou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Môžu však v nej plávať maličké čiastočky usadeniny, čiže ak vám vadí aj klasický „turek“, zrejme si neobľúbite ani tento nápoj.
Ak sa chcete zahrať na baristov a experimentovať s chuťou výsledného nápoja, nič vám v tom nebráni. Skúste pri ďalšej príprave zmeniť napríklad teplotu vody, alebo hrúbku zomletej kávy.
Výhody French press kávovaru
Na záver si zhrňme, aké má táto kanvička s piestom výhody:
- je jednoduchá na používanie,
- ale poskytuje priestor na experimenty,
- je prenosná, ľahká a nezaberá miesto,
- obstarávacie náklady sú nízke,
- nepotrebuje na prevádzku elektrinu,
- jednoducho sa čistí a
- výsledkom je nápoj s „čistou“ chuťou.
Ak si chcete pripravovať chutnú a voňavú kávu jednoducho, prakticky a v podstate kdekoľvek, French press je tou správnou voľbou. Vďaka možnostiam experimentovania sa tiež môžete zdokonaľovať, lebo ako sa hovorí – cvik robí majstra. Nazdravie!