Máloktorá krajina má silnejšiu tradíciu pestovania kávy, než Brazília. Ak si tento nápoj radi doprajete pravidelne, s najväčšou pravdepodobnosťou ste už ochutnali export z tohto juhoamerického štátu. Brazília je totiž najväčším pestovateľom a vývozcom kávových zŕn na svete. Zhruba každá tretia pripravená káva na svete pochádza z miestnych plantáží.
Brazílska káva má hlboké korene
Káva, ako plodina, sa do Brazílie prvýkrát dostala v 18. storočí. Krajina vtedy bola ešte portugalskou kolóniou a európski osadníci usúdili, že miestna klíma pestovaniu bude priať. Nemýlili sa. Brazília sa už od 40. rokov 19. storočia stala globálnym hráčom v oblasti pestovania kávy. Dnes už pestovateľským a exportným rebríčkom kraľuje. Niet sa čo čudovať. Káva sa tu pestuje na ploche o veľkosti viac než 27 000 kilometrov štvorcových. Pre porovnanie, Slovensko sa rozkladá na území o veľkosti necelých 50 000 km2. V Brazílii sa dnes dopestuje tretina celosvetových zásob kávy. Z toho zhruba 70% je arabica a zvyšných 30% robusta. Čím je brazílska káva charakteristická?
Tóny čokolády a orieškov
Kávové zrná dopestované v Brazílii zdedili väčšinou svojich charakteristík od miestnej pôdy a klimatických podmienok. Vyznačujú sa relatívne nízkou aciditou, teda kyslosťou, a nenásilným chuťovým profilom, ktorý sa nevnucuje. V brazílskej káve cítiť náznaky orieškov a čokolády. Sladkasté tóny sa vhodne miešajú s nízkou kyslosťou a výsledkom je lahodný nápoj s výraznou arómou a potlačenou horkosťou.
Medzi najznámejšie brazílske prémiové odrody patrí Santos, ako rovnomenný prístav, ktorým väčšina kávového exportu z tejto krajiny prechádza. Tóny čokolády sa v ňom miešajú s náznakmi karamelu, káva má sladkú a vábivú arómu, pritom jej ale nechýba telo, teda akási „hmatateľnosť“ chute.
Tu je však potrebné zdôrazniť, že nie všetky kvalitné zrnkové kávy z Brazílie sa vyznačujú nízkou aciditou a chuťovými vlastnosťami, ktoré sme opísali vyššie. V tejto krajine je totiž 14 veľkých pestovateľských regiónov, ktoré sa líšia, okrem iného, nadmorskou výškou a kvalitou pôdy.
Trh kávy je tu teda pomerne rozmanitý, aj keď mu dominujú uvedené charakteristiky. Tie sú tiež výsledkom procesu, ktorý nasleduje po zbere kávových čerešní. Sú sušené priamo na slnku a zrno z nich nie je vylupované. Vďaka tomu sa v nich naplno rozvinie sladkosť a jemnosť, no potláča acidita. Tento proces je možný vďaka miestnym klimatickým podmienkam s dostatkom slnečných dní a minimom dažďa.
Ak teda preferujete kávu, ktorá je sladká, s tónmi čokolády, orieškov a karamelu, no zároveň si vás získa lahodnou vôňou, vo vašom kofeínovom itinerári by nemala chýbať Brazília.