Možno ste si už niekedy položili otázku z nadpisu. Prípadne ste sa sami seba opýtali, ako sa vyrába instantná káva? Prípadne: koľko obsahuje instantná káva kofeínu? Všetko sú to legitímne otázky, na ktoré po prečítaní tohto článku budete mať odpovede. Dozviete sa tiež, ako instantná káva obstála v porovnaní s čerstvo praženou zrnkovou kávou.
Ako sa vyrába instantná káva?
Začnime od základov, teda vlastne tým, ako príde instantná káva na tento svet. Ide o pomerne zaujímavý proces.
Na úvod je potrebné povedať, že áno, instantná káva sa naozaj vyrába zo skutočnej kávy. Zozbierané kávové zrná sú upražené, pomleté a dokonca aj uvarené. Vstupom do výroby instantnej kávy je teda kávová tekutina, respektíve kávový koncentrát.
Prvým krokom je odstrániť z tejto tekutiny všetku vodu a to sa môže diať dvoma spôsobmi:
- Sušením striekaním – pri tomto procese sa kávový koncentrát strieka, respektíve sprejuje do veľmi horúceho a suchého vzduchu. Dochádza k instantnej chemickej reakcií a na dno dopadajú už iba uschnuté maličké kávové kryštáliky.
- Sušením mrazom – Ide o čosi dlhší proces, ale s rovnakým výsledkom. Kávový koncentrát sa v niekoľkých krokoch zamrazí, až z neho vznikne akási ľadová zmes. Tá sa rozdrví na menšie granule, ktoré sú potom umiestnené do vákuovej sušičky, odkiaľ sa zvyšná vlaha vyparí a ostanú opäť iba maličké kávové kryštáliky.
Áno, práve tieto kávové kryštáliky sú v podstate instantnou kávou, teda tým, čo si mnohí ľudia každý deň zalievajú – tzv. „nescou“.
Pýtate sa, koľko má instantná káva kofeínu?
V jednej zhruba dva a pol decilitrovej šálke sa nachádza približne 55 až 60 miligramov kofeínu. Samozrejme, táto hodnota môže byť o čosi vyššia, respektíve nižšia, v závislosti od použitej odrody, ale aj od špecifikácií výrobného procesu. Na porovnanie, zhruba rovnaký obsah kofeínu má 30 ml espresso.
Je instantná káva skutočne kávou?
Možno ste si pri čítaní o výrobnom procese instantnej kávy položili otázku, či pri ňom káva nestráca niečo zo svojej kvality. Žiaľ, pravda je taká, že naozaj stráca. Sušením a dlhším skladovaním sa totiž z kávy vytrácajú mnohé prirodzene sa vyskytujúce aromatické a chuťové zložky. Samotné kávové zrno má svojský chuťový profil a osobitú arómu. Procesom výroby instantnej kávy sa však oboje oslabujú a dá sa povedať, že znehodnocujú. To čo teda pijete vo forme instantnej kávy, má teda od pôvodných charakteristík zrna poriadne ďaleko.
Ak chcete spoznať jeho pravú chuť a vôňu vsaďte radšej na čerstvo praženú zrnkovú kávu. Tá si zachováva všetky jeho prirodzené charakteristiky a vlastnosti. Jej chuť a vôňa sú v porovnaní s instantnou kávou autentickejšie, intenzívnejšie a viac pohladia vaše zmysly.