Coffee Lovers

Aké baristické pomôcky vám nesmú chýbať doma? 5 baristických pomôcok, ktoré potrebujete každý milovník kávy mať doma

Kvalitnú šálku kávy si viete pripraviť aj doma. Nemusíte pri tom byť školeným baristom, stačí vám poctivá výbava. Na začiatok potrebujete týchto 5 vecí.

Kvalitná zrnková káva

Charakteristiky kávových zŕn majú obrovský vplyv na chuť a štruktúru výsledného nápoja. Preto potrebujete tú najvyššiu kvalitu. Veď uznajte, kto by nechcel popíjať šálku kávy, ktorá má dokonalú chuť a vôňu?

To však nedosiahnete, ak kvalita kávových zŕn nie je na vysokej úrovni. Zabudnite na komerčné značky z obchodných reťazcov. Potrebujete baristickú kvalitu, naozaj remeselnú kávu. Pozrite si ponuku nášho e-shopu a vyberte si podľa svojho gusta.

Aké vlastnosti má kvalitná zrnková káva? Zhrnuli sme ich pre vás.

Kvalitné kávové zrná majú silnú a podmanivú vôňu. Jednotlivé kúsky nesmú byť príliš suché, ale ani príliš mastné. Nemali by byť tvrdé ani príliš krehké, nesmú sa drviť medzi prstami. Samotné balenie kávy musí mať vzduchotesný uzáver alebo jednosmerný ventil.

Mlynček na kávu

Vlastníctvo domáceho mlynčeka na kávu vám dáva dokonalú kontrolu nad jej prípravou. Už aj drobnou úpravou hrúbky mletia totiž viete dosiahnuť rozdiel v kvalite a chuti výsledného nápoja.

Kvalitný mlynček prevráti váš zážitok z prípravy kávy naruby. Vaša šálka bude lahodnejšia a aromatickejšia. Budete mať v rukách silu a chuť vašej kávy. Budete si môcť pripraviť taký nápoj, ktorý sa kvalitou vyrovná vašej obľúbenej kaviarni.

Baristická váha

Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré tvrdí, že na prípravu kávy potrebujete aj baristickú váhu. Mnohí jednoducho používajú odmerku na kávu a len odhadnú, koľko vody pridať. Váha vám však umožní opäť sa posunúť na vyššiu úroveň.

Ponúka vám totiž možnosť experimentovať s rôznymi pomermi kávy a vody a nájsť ten, ktorý najlepšie zodpovedá vašim chuťovým a kofeínovým preferenciám. Pomáha tiež dosahovať konzistentnosť. Pomocou merania gramáže si totiž budete vedieť pripraviť rovnako kvalitnú kávu, ako naposledy.

Dripper na kávu

Anglické spojenie pour-over označuje metódu prípravy filtrovanej kávy postupným prelievaním pomletých zŕn horúcou vodou. Tento spôsob vám dáva, v kombinácii s použitím váhy a mlynčeka, najväčšiu kontrolu nad výslednou šálkou obľúbeného nápoja. Na jej prípravu potrebujete tzv. dripper na kávu, ľudovo povedané prekvapkávač.

Tento kávovar a papierový filter v ňom pomáhajú regulovať rýchlosť, ktorou voda preteká a extrahuje chuť z mletých zŕn. To, aký bude finálny nápoj záleží aj na vašej technike. Aby ste dosiahli konzistentné výsledky, musíte použiť presný pomer kávy a vody, kontrolovať hrubosť mletia, teplotu vody a rýchlosť nalievania.

Samozrejme, čaro spočíva aj v experimentovaní s týmito veličinami.

Papierové filtre na kávu

Papier alebo látka? Hrubší či tenší? Možno si myslíte, že papierový filter na kávu je najmenej podstatná časť jej prípravy, ale opak je pravdou. Jeho parametre určujú, koľko a čoho sa dostane do výslednej šálky.

Špecifické filtre sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym zariadeniam. Napríklad Chemex používa papierové filtre, ktoré sú o 20 – 30 % ťažšie ako iné. Podľa výrobcu zadržia viac olejov, ktoré by negatívne mohli ovplyvniť výslednú kvalitu a chuť kávy.

Vo všeobecnosti platí, že chcete papierový filter na kávu, ktorý nie je bielený, neobsahuje zbytočnú chémiu, je o čosi ťažší (hrubší) než je štandard a podľa možností je recyklovateľný – chcete predsa byť eco-friendly. Šikovnou, aj keď o čosi drahšou, alternatívou sú tiež bambusové filtre.

S touto výbavou máte všetko, čo, potrebujete k príprave kvalitnej kávy. Vydajte sa na cestu domáceho baristu. Zastavte sa v našom e-shope a kúpte si čo vám chýba.