Coffee Lovers

10 chýb pri príprave kávy doma

Ruka drziaca salku ciernej kavy

Doma si môžete vychutnať dokonca lepšiu kávu, ako v priemernej kaviarni. V pohodlí, pokoji, z obľúbenej šálky. Na druhej strane sa bežný konzument môže dopustiť mnohých prešľapov, ktoré dokážu pokaziť aj zážitok z kvalitnej kávy. Skúste ich vychytať, ako skúsený barista a z kávy do šálky dostanete len to najlepšie.

 

Nekvalitná káva

 

Prvá zásadná chyba pri domácej príprave je, že mnoho ľudí pije nekvalitnú lacnú kávu. Nehovoriac o rozpustnej, instantnej káve, ktorú kávou v princípe ani nemožno nazvať. Ak chcete ušetriť, nikdy si nevychutnáte lahodný zážitok. Ideálne je voliť zdravý pomer kvality a ceny. Ak si chcete vychutnať viac farebných odtieňov kávy, voľte arabiku

 

Nevhodné praženie

 

Problémom je príliš tmavé. Spoznáte to podľa olejov, ktoré vystupujú na zrne. Výsledkom bude horká hutná chuť, ale úplne zaniknú jemné odtiene kávy. V espresso kávovare zvládnete aj z tmavšieho praženia dobrú kávu. No pre alternatívne formy prípravy ako je french press alebo Hario, je určite vhodné svetlejšie praženie. 

 

Tvrdá voda

 

Neprospieva čaju ani káve. Ak vám tečie z vodovodu tvrdá voda, ideálne je použiť filtrovanú. Káva bude chutiť úplne inak. Samozrejme lepšie. 

 

Kávu predmeliete

 

Vedeli ste, že káva už pár desiatok minút po zomletí začína strácať svoje chuťové aj čuchové vlastnosti? Jednoducho vyprchá. Ak si kávu necháte namlieť, po týždni už prídete o množstvo zážitkov z chute. Preto melte kávu pred použitím a kupujte len nezomletú zrnkovú kávu

 

Nesprávna teplota vody

 

Kávu je vhodné zalievať vodou s teplotou 85 – 90 stupňov Celzia. Príliš vriaca voda opäť ochudobní váš zážitok o jemné príchute, ktoré horúca voda prakticky zlikviduje.

 

Nevhodné mletie

 

Na každú prípravu kávy je potrebné zvoliť iné mletie. Napríklad pre french press sa volí mletie na hrúbku kryštálového cukru. Espresso kávovar si obvykle zomelie kávu sám a na espresso sa používa čo nejemnejšie mletie. Ak to spravíte naopak, zážitok z kávy bude znížený. 

 

Príliš dlhá extrakcia

 

Ristretto sa extrahuje do 18 sekúnd. Bežné espresso okolo 30 a kávička vo french presse dozrieva 4 minúty. Každá príprava si vyžaduje svoje trvanie. No klasická zalievaná káva, pri ktorej káva ostane v šálke až kým sa nevypije nemá s chuťovým pôžitkom nič spoločné.

 

Nenahrievanie šálok

 

Espresso šálky nezabudnite vždy nahriať. Pretože horúca káva pri strete so studenou šálkou stratí rýchlo svoju teplotu a opäť si pokazíte výsledný zážitok. 

 

Jediná metóda prípravy

 

Káva je krásna v tom, že každá metóda prípravy vie v nápoji rozvinúť iné príchute. Rovnaké zrná budú chutiť po príprave na espresso stroji, inak bude chuť z moka kávovaru alebo prekvapkávaná. Využite viac metód a vychutnajte si viacero chutí jednej kávy

 

Nedostatočná čistota 

 

Dobrá káva si vyžaduje čisté trubky, trysky, nové filtre, ideálne ešte preliate horúcou vodou, čím eliminujete chuť papiera. Čistota je pri príprave kávy kľúčová. Inak nebude chutiť dobre a nebude ani zdravá.